De Caribbean Public Health Agency (CARPHA) en Martinique Cancer Registry hebben een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend om samen te werken aan de versterking van het toezicht op en de bestrijding van kanker in de regio.

Kanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in het Caribisch gebied en heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de ontwikkeling.

De uitvoerend directeur van CARPHA, Dr. Joy St. John, zei dat de omvang van de samenwerking in het kader van het MOU “gebaseerd zal zijn op de gezamenlijke doelstellingen van de Caribbean Cancer Registry Hub en de Martinique Cancer Registry om de kwaliteit, de beschikbaarheid en het gebruik van gegevens uit de kankerregisters te verbeteren teneinde de planning van de kankerbestrijding in het Caribisch gebied te onderbouwen”.

Dr. St. John wees erop dat de regeringsleiders van de CARICOM in 2007 tijdens de summit on non-communicable diseases (NCDs) hebben toegezegd programma’s op te zetten voor het toezicht op NCD’s, zoals kanker. Zij voegde eraan toe dat de Caribische landen zich er ook toe hebben verbonden de voortijdige sterfte tegen 2025 met 25% te verminderen, en verklaarde dat de ondertekening van het MOU “een nieuwe mijlpaal is in onze inspanningen om deze agenda vooruit te helpen”.

Source: CARPHA joins forces with Martinique Cancer Registry to support cancer prevention and control – CNW Network (caribbeannationalweekly.com)